Wysyp karczochów
W naszym gospodarstwie w tym sezonie rosną w polu 4 odmiany:
Istar, Madrigal, Vert de Provence i Symphony. W smaku raczej nie ma między nimi różnicy, natomiast jest w ilości miąższu na łuskach i wielkości serca.
Oto one:

ISTAR- ma pąki o podłużnym, owalnym kształcie. Według nas jest w tej odmianie najwięcej do zjedzenia. Ma też mniej twarde łuski niż inne odmiany (ważne przy obróbce karczochów na surowo). Istar ma smaczną po obraniu nogę (nie jest gorzka, tak jak przy pozostałych).

MADRIGAL- ma pąki o kształcie kulistym. Też sporo jedzenia jak w Istarze, lecz łodyga gorzka. Gdy je gotujemy, obcinam łodygi i odrzucam.

VERT de PROVENCE - odmiana nieustalona. Można w niej spotkać dużą różnorodność. Prawdopodobnie dużo z nich zakwitnie. Będą piękne kwiaty.

SYMPHONY- szybko się rozwija w kwiat, trzeba je zbierać dość małe. Mniej miąższu w łuskach niż w dwóch pierwszych odmianach.
|